Image default
Aplikacje

Odinstalowałeś aplikację Google Zdjęcia? Jeśli tak to najprawdopodobniej Twoje fotki nadal lądują w Chmurze.

Wirtualny dysk, czyli popularna Chmura to coś bez czego sobie nie wyobrażam w tej chwili funkcjonowania. Wygodne, z dużą ilością miejsca i co najważniejsze w każdej chwili dostępne rozwiązanie. Jedną z rzeczy, która tam zajmuje spośród moich plików sporo przestrzeni to zdjęcia. W tym przypadku korzystam z Dropboxa, który automatycznie wykonuje kopię moich fotek. Wiele razy uchroniło mnie to przed stratą zdjęć, a te jak wiadomo nie zawsze da się odtworzyć drugi raz. Najważniejsze jednak jest to, że jeśli nie chciałbym korzystać z tej opcji lub odinstalowałbym Dropboxa, moje fotki nigdzie nie byłyby powielane. Google ze swoim Dyskiem niestety takiej możliwości nie daje. I to już jest trochę niepokojące…

[showads ad=rek3]

Aplikacja Zdjęcia, która została odseparowana od Google Plus, stała się autonomiczną częścią Chmury – Google Drive (Dysk) i nie przypadła mi do gustu. Przyznam szczerze, że pomimo początkowych nadziei, szybko ją odinstalowałem z mojego smartfona. Jak się okazuje całkiem słusznie, choć samo wyrzucenie jej z zasobów urządzenia… nie zapobiega automatycznej kopii zdjęć, którą apka ta wykonuje nawet, jeśli nie daliśmy jej do tego uprawnień… Sprawa wyszła po tym jak na ten problem zwrócił uwagę David A. Arnott z Nashville Buisness Journal.

[showads ad=rek1]

Przyznam szczerze, że to nie tyle dziwna sytuacja, ale też pisząc delikatnie – mało komfortowa dla użytkowników. Nie jest fajnie dowiedzieć się, że pomimo odinstalowania aplikacji nasze zdjęcia wciąż lądują w Chmurze. Napisałbym, że takie wykorzystanie nieświadomości użytkowników to wręcz bezczelność i nie widzę tutaj zbyt wiele wspólnego z przepisami obowiązującego prawa. Na szczęście każdy ma inne prawo – do wyboru aplikacji, która wg niego jest najlepsza i najbardziej mu odpowiada, tak więc nie jesteśmy skazani tylko na Google. Z drugiej strony problem i tak w jakiejś części pozostaje, bo pozbycie się Zdjęć Google z systemu problemu nie rozwiązuje…

W tym miejscu wyłączycie automatyczną synchronizację zdjęć - 90sekund.pl
W tym miejscu wyłączycie automatyczną synchronizację zdjęć – 90sekund.pl

Mimo wszystko jednak, backup zdjęć można wyłączyć w zupełnie innym miejscu, niezależnie od samej aplikacji. Wystarczy wejść w ikonkę Ustawienie Google, następnie “Kopia Zapasowa Zdjęć Google” i klikamy na przełącznik WYŁĄCZ. Należy pamiętać, że opcja ta pojawia się wraz zainstalowaniem aplikacji i pozostaje również po odinstalowaniu – stąd problem, dlatego też należy wyłączyć kopię zapasową. I w zasadzie po krzyku, ale mimo wszystko przydałoby się więcej informacji, albo przynajmniej Google powinien jasno postawić sprawę od początku. Przez co pewne funkcje wciskane są nam na siłę, a to niekoniecznie będzie się podobać. Tym bardziej, że przy okazji zdjęć, to szczególnie wrażliwa opcja…

Źródło: androidauthority